8 saker du (kanske) inte visste om honung:
1. Honung är en sockerlösning, i trögflytande eller fast form som honungsbin producerar av pollen och nektar.
2. All honung är i färskt tillstånd rinnande och bärnstensfärgad. Kristalliserad blir den mer eller mindre fast och färgen varierar från vitt via gula nyanser till brunt eller gråsvart.
3. För att en produkt ska få kallas honung får inget ha tillförts eller tagits bort.
4. Honung består till största delen av en blandning av frukt- och druvsocker, det vill säga glukos (cirka 70 procent), vatten (18–20 procent) samt högre sockerarter, främst rörsocker (cirka 4 procent).
5. Är halten fruktsocker hög, på bekostnad av halten druvsocker, förblir honungen flytande och kristalliserar inte, som till exempel akacia-honung. Enzymerna som kommer från bina är fortfarande verksamma.
6. Nyslungad honung håller sig flytande ett par månader innan den blir kristalliserad och stelnar. Om honungen kommit i burk märks detta som ett rimfrostmönster av druvsocker på burkens insida. Detta togs tidigare som ett tecken på hög kvalitet, eftersom det betydde att honungen då inte hade värmts.
7. Barn under ett års ålder ska inte äta honung, då den kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan orsaka botulism.
8. Honungens sammansättning, färg, smak och arom varierar beroende på dragkällan, det vill säga var bina har hämtat råmaterialet.
En burk honung på 500 g är livsverket av ca 70 st bin..
Kontakt eller frågor