21 juni 2024

Nu är Svärmtelefonen öppen! Svärmtelefonen är en kostnadsfri telefontjänst från Biodlarna, som syftar till att koppla samman personer som upptäckt en bisvärm med biodlare i deras närhet som kan fånga in svärmen.

Initiativet till Svärmtelefonen kom från Ann-Sofie Alfsdotter, webbansvarig på Biodlarna. Hon såg ett behov efter att ha fått många samtal från både privatpersoner och medlemmar. Sedan telefontjänsten lanserades har den använts flitigt och nya svärmfångare tillkommer kontinuerligt.

Den som upptäcker en bisvärm kan ringa till Svärmtelefonen och ombeds att ange det postnummer där svärmen befinner sig. Tjänsten kopplar sedan vidare inringaren till en ansvarig person i det postnummerområdet, som åker ut och hjälper till med svärmen.

En nyhet för i år är Svärmkartan. Här kan man i realtid se var samtal till Svärmtelefonen har ringts in. Kartan visar färgmarkerade prickar som indikerar hur länge sedan svärmen rapporterades in och ger en bra statistik över de platser i Sverige där det är flest svärmar.

För mer information om Svärmtelefonen och hur man kan anmäla sig som svärmfångare kan man besöka http://biodlarna.se/svarmtelefonen.

Och här hittar du Svärmkartan: https://svarmtelefonen.biodlarna.se/callmap.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *