21 juni 2024

Urtappning från slungan.

Slutskattning är när man tar den sista honungen från kuporna och slungar denna. Efter slutskattning är det bara invintring kvar.

Denna gång blev det ca 16 ramar att slunga, ifrån 2 bikupor. Eftersom bigårdarna är under uppbyggnad så vill vi inte ta den honung som finns nere i yngelrummen det kommer alla bikupor att få ha kvar till vintern.

Det finns ca 4 kg honung kvar i varje kupa som vinterfoder, sen tillkommer det vinterfoder dom får under denna vecka ca 15-18 kg.

Man tar honungs ramar för slungning när 80-100 % av ramen är täckta celler då vet man att honungen har låg vattenhalt. Vattenhalten måste vara under 20% för att honungen ska få kallas honung, samt att den inte ska börja jäsa. Efter att ha testat denna i Refraktometer visar det att vattenhalten är 17%

Så här ser en heltäckt honungs ram ut som har börjats avtäckas. Det vita täckvaxet som även kallas jungfruvax är det absolut finaste vaxet man kan få, marknadspriset ligger runt 1 kr grammet.

Avtäckningen göra med en avtäcknings gaffel. Då gäller det att det bara jungfruvaxet som avtäcks och inte det vanliga bivaxet.. När man avtäckt så kan man börja slunga ramarna.

Slungningen gör att honungen kommer ur cellerna och ner i slungan som sedan tappas ur via en kran till en hink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *