21 juni 2024

Nu har vi börjat att vinterfodra bina ute vid Ulvsbo, Bin går inte i ide som många andra insekter gör. Under vintern så sitter alla bin som i ett klot och håller värmen i kupan. Längst inne i klotet så finns drottningen och blir ompysslad av matar-bin. Det är plusgrader i hela kupan då bina sitter och fläktar med vingarna och på så sätt håller värmen. Drottningen har det gått och mysigt där inne i mitten där det är runt 25 grader varmt.

Vi invintrar med Bifor-hinkar, som är sockerlösning men är inverterat socker som bina inte behöver bryta ned i tarmen. Det minskar risken för kontaminering, sjukdomar och vintertapp.
Bifor innehåller endast 25% vatten, medan en normal sockerlösning innehåller cirka 40% vatten. Det betyder att bina inte behöver använda värdefull energi på att avlägsna vatten.
Varje bikupa i Ulvsbo får till att börja med varsin hink på 16 kg Bifor, ev. kanske lite mera om någon vecka.

Det är enkelt att vinterforda med Bifor locket är perforerat med småhål som bina hämtar små droppar ifrån efter att man vänt den upp och ner på bikupans tak.

Gjorde även lite Bivaxsalva av bivaxet som bina har täckt honungscellerna med. Det är väldigt skyddande och bra. Bra som tass-salva till alla typer av tassar. Finns att beställa i Webbutiken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *